Deratizace je proces likvidace hlodavců (potkanů, myší, krys) různými prostředky zejména ve skladech a prostorách obývaných, užívaných lidmi či hospodářskými zvířaty, méně pak ve volné přírodě. Deratizace se podle použitých prostředků dělí na mechanickou (užívající pasti na hlodavce a podobné technické prostředky), chemickou (užívající jedy, nazývané rodenticidy), případně deratizaci dalšími metodami (rozšíření chorob mezi populaci hlodavců, eventuálně využití jejich přirozených nepřátel, např. koček).
Deratizace se provádí se za účelem ochrany lidského zdraví a zabránění ekonomickým škodám. Pravidelné provádění slouží jako prevence a spočívá v zajištění objektů proti vnikání hlodavců, znemožnění jejich zahnízdění, odstranění zdrojů potravy a především zabránění vzniku a šíření infekčních nemocí lidí.
v místech největšího výskytu hlodavců (domácnosti, sklepy bytů, rodinné domy, jednotlivé provozovny, sezónní vlivy). Během několika dní se účinek projeví, je však krátkodobý
ochrana objektů v různých pravidelných cyklech, např. dvakrát ročně - jaro, podzim, u zemědělských a potravinářských zařízení čtyřikrát do roka se zpětnou kontrolou a doplněním nástrah
ochrana většího území (město, obec, sídliště, průmyslové a skladové areály). Nejvhodnější obdobím k provádění je jaro a podzim. Deratizace obvykle vyžaduje spolupráci místního správce kanalizační sítě
Základní postupy integrované speciální ochrany před škůdci vychází ze systému HACCP. Hlavní kroky lze charakterizovat:
objektu, prostředí výskytu, zjištění zdrojů potravy škůdců atd.
determinace škůdce, určení hustoty osídlení
zdravotní, bezpečnostní a právní; fyzické a kulturní tolerance k výskytu škůdce; ekonomické
zvolení vhodné strategie preventivních a represivních opatření, stanovení přípustné tolerance
záznam veškerých procedur, pracovní protokoly
zpětná kontrola účinnosti zásahů formou monitoringu kritických míst
Vzhledem k lokalizaci objektu lze nejčastěji očekávat výskyt těchto hlodavců: myš domácí, potkan