Loading…

Deratizace

Deratizace je proces likvidace hlodavců (potkanů, myší, krys) různými prostředky zejména ve skladech a prostorách obývaných, užívaných lidmi či hospodářskými zvířaty, méně pak ve volné přírodě. Deratizace se podle použitých prostředků dělí na mechanickou (užívající pasti na hlodavce a podobné technické prostředky), chemickou (užívající jedy, nazývané rodenticidy), případně deratizaci dalšími metodami (rozšíření chorob mezi populaci hlodavců, eventuálně využití jejich přirozených nepřátel, např. koček).

Deratizace se provádí se za účelem ochrany lidského zdraví a zabránění ekonomickým škodám. Pravidelné provádění slouží jako prevence a spočívá v zajištění objektů proti vnikání hlodavců, znemožnění jejich zahnízdění, odstranění zdrojů potravy a především zabránění vzniku a šíření infekčních nemocí lidí.

Rozdělení procesu deratizace z hlediska rozsahu a četnosti provádění:

Jednorázová ohnisková

v místech největšího výskytu hlodavců (domácnosti, sklepy bytů, rodinné domy, jednotlivé provozovny, sezónní vlivy). Během několika dní se účinek projeví, je však krátkodobý

Pravidelná ohnisková

ochrana objektů v různých pravidelných cyklech, např. dvakrát ročně - jaro, podzim, u zemědělských a potravinářských zařízení čtyřikrát do roka se zpětnou kontrolou a doplněním nástrah

Celoplošná

ochrana většího území (město, obec, sídliště, průmyslové a skladové areály). Nejvhodnější obdobím k provádění je jaro a podzim. Deratizace obvykle vyžaduje spolupráci místního správce kanalizační sítě

Integrovaná ochrana před škůdci

Základní postupy integrované speciální ochrany před škůdci vychází ze systému HACCP. Hlavní kroky lze charakterizovat:

1.

Průzkum

objektu, prostředí výskytu, zjištění zdrojů potravy škůdců atd.

2.

Určení druhu

determinace škůdce, určení hustoty osídlení

3.

Stanovení prahových hodnot (dle hustoty populace)

zdravotní, bezpečnostní a právní; fyzické a kulturní tolerance k výskytu škůdce; ekonomické

4.

Nápravná opatření a doporučení

zvolení vhodné strategie preventivních a represivních opatření, stanovení přípustné tolerance

5.

Dokumentace

záznam veškerých procedur, pracovní protokoly

6.

Verifikace

zpětná kontrola účinnosti zásahů formou monitoringu kritických míst

Hubení škodlivých hlodavců provádíme například:

  • v obytných domech, bytech, sklepech a půdách
  • v administrativních budovách
  • ve výrobních komplexech všech odvětví
  • v restauračních a stravovacích zařízeních
  • v nemocnicích a zdravotnických zařízeních
  • ve skladech, prodejnách a výrobnách potravin
  • v kanalizačních sítích
  • v objektech zemědělské, rostlinné a živočišné výroby
  • ve školách a školských zařízeních

Vzhledem k lokalizaci objektu lze nejčastěji očekávat výskyt těchto hlodavců: myš domácí, potkan